Aleyna Yilmaz
3 min readSep 6, 2020

--

‘Yoga, özüne bir yolculuktur. Kendine, kendin aracılığıyla.’

Yoga, zihinsel ve fiziksel bedenimizde sıkışan enerji noktalarını temizleyip, sağlıklı bir beden ve ruhun oluşturulması serüvenindeki farkındalıkla dolu spiritüel bir yolculuktur. Farkındalığın ışığıyla vücudumuzun karanlık köşelerini aydınlatmak yoganın doğasıdır. Teknoloji ilerlerken, dünya gelişirken insanlar kendi içlerine dönmeyi ve ruhlarını geliştirmeyi unuttular. Tam bu esnada aslında var olan ama batının yeni yeni keşfedip içselleştirdiği bir akım başladı. Bu öyle bir akımdı ki size ruh ve beden dinginliği sundu. Kendi içinize dönmenin yarattığı huzuru gösterdi. Anda kalabilme ve iç benliğinizi geliştirebilme imkanını verdi.

Farkındalık seviyesi çok hızlı artıyor. İnsanlar kendilerine, ruhlarına neyin iyi geldiği ayrımını net bir şekilde yapabiliyor. Çünkü zaman geçtikçe bu uçurumun büyümesini sağlayan çok fazla tüketen, yoran bir dünyanın içinde olduklarını fark ediyorlar.

Dünya geliştikçe, yapılması gereken işler, yetişilmesi gereken yerler oldukça yogaya ve türevlerine ihtiyaç duymaya da devam edilecektir. Bu ihtiyaçları karşılarken yaşanılanlar ise deneyimler bütününü olacaktır. Her bir deneyim sizi bu amaçlara götüren birer tren biletidir. O amaca gidebilmek için önce o bileti alma cesaretini göstermeniz gerekir.

Hazırsanız başlayalım: Namaste!

Peki Yoga Ne Değildir?

  1. Her bir poz içerisinde dingin bir şekilde kalarak aslında zihni ve bedeni güçlendiririz. Her gün dakikalarca bir poz içerisinde kalıp son derece esnek olup bunu yaparken de dışarıya estetik pozlar vermek zorunda değilsiniz. Önemli olan günlük hayatın karmaşasından uzaklaşıp kendinizi ‘matta ve hayatta’ hissedebilmektir. Dikkatler çoğu zaman dağılıp bambaşka yerlere gidebilir fakat bu olurken de kendinizi yargılamak yerine sabırla zihninizin yolculuğunu izleyip akışa teslim olabilmelisiniz.

2. Yoga yapmak demek daima pozitif ve mutlu olmak demek değildir. Hayatta inişlerin ve yükselişlerin olduğunu kabul etmektir. Yaşadığınız üzücü deneyimleri, kırgınlıkları ve başarısızlıkları bir dayatmadan çok farkındalığınızın sonuncunda başlattığınız değişimlerin yeniye yer açmasından kaynaklandığını anlama ve kabul etme yolculuğudur.

3. Yoga yapabilmek için esnek veya atletik bir vücuda sahip olmak zorunda değilsiniz. Her vücudun kendi sınırları vardır. Her vücut özel ve eşsizdir. Önemli olan vücudunuzun sınırlarını çok fazla zorlamadan kendinize meydan okuyabilmektir.

4. Stüdyolarda saatler süren ve pahalı eğitimler almak zorunda değilsiniz. Pandemi süreci nedeniyle dünya değişti. Online hizmetler yoğunlaştı ve bilgiye ulaşmak daha kolay hale geldi. Çeşitli ücretsiz videolar izleyerek yogayı doğru bir şekilde pratik edebilirsiniz.

5. Yogada hedef pozlar değildir. Asıl hedef sıkışık kaldığınız yerlerde, durumlarda ve zamanlarda kendinize bir boşluk yaratabilmektir. Kendi alanınızı yaratıp denge içinde yaşayabilmektir.

Zihni Nasıl Sakinleştiririz?

Direkt olarak zihni sakinleştirme çabası zorlama bir eylemdir. Zihni sakinleştirmeyin. Zihninize olan dikkatinizi sakinleştirin. Örneğin nefes alış-verişinize, hislerinize, algılarınıza odaklanın. Çoğu zaman zihinle alakalı değildir. Zihninizle olan ilişkiniz ile alakalıdır. Zihin yoksa yoganın içerisindesiniz demektir.

Yoga Bize Neler Sunar?

1. Daima hep birkaç adım ileriyi düşünerek kendinizi düşünceler ve duygular girdabının içerisinde buluruz. Bu şekilde günlük yapmanız gereken görevleri gerçekleştirmek yerine gerçekleşmemiş ya da yalnızca zihninizde oluşturduğunuz durumlarla meşgul olursunuz. Yoga size geçmişin kaygısı, geleceğin belirsizliği içerisinde savrulmak yerine anda, olduğunuz yerde ve zamanda kalma imkanı sunar.

2. Sağlıklı bir zihin için sağlıklı bir vücut şarttır. Yoga, günlük hayatın karmaşasından ve yoğunluğundan kopup serbest bırakmak ve kendinizle baş başa kalabilmek için iyi bir aracıdır. Öğretilerin pratiklerle hayatınızda yer etmesi ile her bir poz yardımıyla fiziksel veya ruhsal bedeninizde sıkışan duyguları ve rahatsızlıkları matınızın üzerinde tek tek çözümleme şansına erişirsiniz. Bu sayede bedeninizin anlattığı hikayeyi dinleyebilirsiniz.

3. Duygu tanımlamalarından uzaklaşıp kendimize herhangi bir durumun ya da duygunun etiketini yapıştırmak yerine konunun kaynağıyla yüzleşme cesareti verir. ‘Neden, nasıl?’ sorularını korkusuzca sorup kaynakla yüzleşmenize yardımcı olur.

4. Oturuş, duruş bozuklukları ve çeşitli vücut ağrıları gibi problemlerin çözülmesine yardımcıdır.

5. Pratiğin içerisindeki çeşitli nefes teknikleriyle birçok kronik rahatsızlık ve uyku problemleri kontrol altına alınabilir.

Yoga size sonsuz mutluluk, huzur, sağlık ve problemsiz bir hayat vaat etmez. Size dizlerinizi acıtan zeminle üzerinde ayağa kalkmanız gereken zeminin aynı zemin olduğunu öğretir.

Beni buradan da takip edebilirsiniz ; http://peramag.com/2020/07/22/21-yuzyilda-yoga/

--

--